ICATT interactive media ICATT interactive media ICATT interactive media

Systeembeheer is geen ‘kelderactiviteit’ meer

Systeembeheer is geen ‘kelderactiviteit’ meer

In het kielzog van de revolutionaire veranderingen die het IT-landschap blijft ondergaan, veranderen functies inhoudelijk mee. Voor veel systeembeheerders ziet het leven er anders uit dan voorheen. Vincent Berendsen, onze eigen System Engineer, ervaart die veranderingen als een ‘upgrade’ en constateert dat zijn werk vooral zichtbaarder is geworden.

Niets is hetzelfde gebleven

Vincent is sinds 2008 in dienst bij ICATT en zag in die dertien jaar veel veranderen. Zeker door de opmars van de cloud. “Een beetje kort door de bocht gezegd zette je vroeger als systeembeheerder een desktop voor elke medewerker klaar en zette je er een Windows-licentie op. Je beheerde de telefooncentrale erbij en dat was het wel zo’n beetje”, aldus Vincent. “Die werkplek ziet er tegenwoordig met al die verschillende apparaten, flexibel werken en talloze apps heel anders uit. Het netwerk, de verbindingen, de toegang tot systemen en de beveiliging: vrijwel niets is hetzelfde gebleven.”

Hostingbeheer

Met de hybride manier van werken die de cloud mogelijk heeft gemaakt, is nu vooral de vraag wat medewerkers met al die data doen en waar die data blijft. Vincent: “Om grip op die data te houden, schrijven wij als IT-afdeling voor wat wel en niet toegestaan is. Te meer omdat collega’s ook met gegevens van klanten bezig zijn. Dat betekent dus ook dat collega’s niet zomaar alle third-party apps mogen installeren. Daarnaast hosten we voor veel klanten de door ons ontwikkelde software in de cloud. Bij dit hostingbeheer moet je onder meer denken aan het managen van resources, dus snel kunnen op- en afschalen, en aan 24/7 monitoren van de cloudservers.”

Tijdig signaleren

Dat laatste gaat grotendeels automatisch via eigen tools. Vincent houdt alle systemen in de gaten om de continuïteit en stabiliteit van de systemen te garanderen. Niet alleen voor ICATT zelf, maar juist voor onze klanten. Vincent: “Security heeft voor ons de hoogste prioriteit, met name vanwege het werken met persoonsgegevens door onze klanten. Om aan de wetgeving rondom beveiliging van persoonsgegevens te voldoen en omdat we ISO-gecertificeerd zijn, staan al onze servers bovendien op Nederlands grondgebied. Met genoemde tools hebben we eventuele storingen of bedreigingen tijdig in het vizier en kunnen we indien nodig actie ondernemen.”

Spin in het web

“Daarnaast neem ik pro-actief actie door veiligheidswaarschuwingen of bedreigingen op de voet te volgen en te bekijken of deze impact hebben op onze systemen of die van onze klant. Daarbij kan er trouwens wel eens een nachtje doorgehaald worden. Gelukkig zien steeds meer klanten security als een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsvoering. Al met al is systeembeheer door de cloud en het sterk toegenomen thuiswerken een stuk zichtbaarder geworden. Of minder anoniem. Systeembeheerders zijn meer een spin in het web geworden met alle uitdagingen die daarbij horen. Mijn werk is per saldo veel dynamischer en veelzijdiger geworden, dus mij hoor je niet klagen.”

 

Benieuwd naar wat ICATT voor jouw beveiliging en systemen kan betekenen? Bel ons voor een vrijblijvend gesprek om jouw processen te bespreken.


<<  Een duurzame relatie kost tijd

>>  Sneller maatwerk met 'prefab' bouwstenen