ICATT interactive media ICATT interactive media ICATT interactive media

Sneller maatwerk met 'prefab' bouwstenen

Sneller maatwerk met 'prefab' bouwstenen

Veel organisaties denken nog altijd dat maatwerk software per definitie duur is. In een eerdere blog hebben we uitgelegd waarom die gedachte in het geval van ICATT onterecht is. Door agile software te ontwikkelen en delen van software te hergebruiken, brengen we de kosten verder omlaag. "Dat doen we niet alleen bij vergelijkbare bedrijfsprocessen, maar ook vanuit de techniek", aldus developer Felix Cornelissen.

Software elementen recyclen

In een aantal industrieën, zoals de automotive, is modulair werken al jaren de standaard en is productie eigenlijk niet meer dan assembleren van halffabricaten. Ook een stuk ‘maatwerk’ in de vorm van een nieuw merk als Dacia is deels gebaseerd op bestaande (lees: hergebruikte) techniek van Renault. Bij ICATT zijn we een half jaar geleden serieus begonnen om dit soort principes ook bij het ontwikkelen van maatwerk software toe te passen. Felix: “In ons geval moet je dan bij wijze van spreken niet meteen denken aan het 1-op-1 overnemen van de complete motor, maar eerder aan minder ingrijpende onderdelen als een rails om de stoelen te verstellen."

Inlog- en notificatiemodules

Concreet kun je denken aan elementen als het boodschappenkarretje van webshops of inlog- en authenticatiemodules. Die komen in vrijwel elk softwareproduct terug, alleen zijn de rollen en namen van de gebruikers per toepassing anders. Zo'n module hoef je dus niet telkens opnieuw te ontwikkelen en kan binnen een dag bij klanten geïmplementeerd worden. Of denk aan notificaties of pushberichten, bijvoorbeeld bij taken die een deadline naderen. En die je, als er desondanks geen actie wordt ondernomen, kunt laten volgen door een notificatie per e-mail. Zulke elementjes zijn overal en dus onafhankelijk van de betreffende bedrijfsprocessen toepasbaar."

Lagere kosten en sneller opleveren

Bij het ontwikkelen van dit soort modules wordt volgens Felix bij ICATT ook gekeken naar systematieken in allerlei SaaS-producten. "Omdat het ons uitsluitend om de generieke elementen gaat, blijft ons product altijd maatwerk. Maar wel maatwerk waarbij juist in de beginfase, die relatief duur is, minder kosten worden gemaakt. De kosten van elke module worden immers over meerdere klanten verdeeld. Bovendien kunnen we oplossingen door de modules te recyclen ook sneller aan de klant opleveren. Het is eigenlijk een soort low code ontwikkelen, maar dan voor onszelf en onze klanten. Met als extra voordeel dat wij ons als developers nog meer kunnen focussen op de kwaliteit."

Meer weten over maatwerk software 'ICATT-style'? Bel ons gerust voor een vrijblijvend advies.


<<  Systeembeheer is geen ‘kelderactiviteit’ meer

'Innovatie kun je niet aanbesteden'  >>