ICATT interactive media ICATT interactive media ICATT interactive media

Maatwerk out of the box

Maatwerk out of the box

Dat ICATT naast maatwerk oplossingen voor opdrachtgevers ook ‘eigen’ producten ontwikkelt, is waarschijnlijk nieuw voor je. Die producten vind je namelijk niet in de Google of Apple App Store. Het gaat om semi-maatwerk waarmee jouw digitale oplossing sneller en goedkoper kan worden ontwikkeld. Developer Mark Stoker legt uit hoe dat zit.

‘Eigen’ producten

Dat het wiel opnieuw uitvinden niet efficiënt is, weten we natuurlijk al veel langer. Zo kwamen we onlangs een opvallende compilatie tegen van Disney-films waaruit blijkt dat hergebruik van complete scenes decennia geleden al heel normaal was. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk(er), sneller en goedkoper kan? Mark: “Die gedachte vormde de basis voor ons productteam om proactief software, of eigenlijk basismodules, te gaan ontwikkelen voor vergelijkbare toepassingen. Doorbouwend op een basisfunctionaliteit kunnen we op die manier sneller en goedkoper tot maatwerk voor klanten komen. We zoeken als het ware het omslagpunt waar de voordelen van enerzijds standaard en anderzijds maatwerk software optimaal benut worden.”

Digitaal migrainedagboek

Een proef met een digitaal dagboek voor migrainepatiënten, enigszins vergelijkbaar met bestaande coronasymptomen-apps, vormde de basis voor deze semi-prefab producten. “In plaats van periodiek bij hun arts langs te komen en op dat moment een aanslag te moeten doen op hun geheugen, leggen patiënten symptomen en andere gebeurtenissen dagelijks vast. Op basis van bepaalde parameters gaat er vervolgens bij de behandelend arts vroegtijdig een belletje rinkelen en kan daar actie op worden ondernomen.”

Alleen nog finetunen

Zo’n dagboek met allerlei alerts kan relatief eenvoudig worden doorvertaald naar een digitaal dagboek voor andere medische aandoeningen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is zaken finetunen en bijvoorbeeld te koppelen aan een systeem in een ziekenhuis. Mark: “Daar hoeft het echter niet bij te blijven, want met dezelfde aanpak kun je een veelheid van processen en formulieren voorstructureren. Al recycle je alleen maar de component voor het versturen van notificaties. Die hebben we om deze reden dan ook losgekoppeld zodat we hem in andere modules kunnen toepassen.”

Out of the box

“Eigen producten ontwikkelen vraagt overigens een net iets andere benadering van ons als ontwikkelaars. Meer out of the box en met meer ruimte voor experimenteren. Zo ontwikkelen we onszelf dus ook en houden we onszelf extra scherp.”

Heb jij complexe processen die verre van optimaal zijn, waarvan je vermoedt dat maatwerk kan helpen? Twijfel niet om even te bellen!


>>  'Innovatie kan je niet aanbesteden'

UI/UX: logisch, simpel en spannend  >>